Kemeraltı’nda ezme lezzeti: Elgani ezmecizade
-Elgani “Elibol” demek, Kemeraltı’ndaki Elgani ezmecisi
de elibol Erhan Cem Harmanda ustanın eşsiz lezzetlerini
Kemeraltı Camii karşısında
Kuyumcular Çarşısı’nın ilk katında acıbadem ve ceviz ezmecisi 57 yaşındaki
Erhan Cem Harmanda memleketi Burdur’un ünlü ezmelerini ustalıkla hazırlayıp
sunuyor. Burdur’da daha sonraları kayınpederi olan ustasının yanında mesleğe
adım atan Harmanda, ondan aldığı bilgileri bilimle destekleyip 16 yıl önce
İzmir’e yerleşerek Kemeraltı’nda ceviz, acıbadem ve fıstık ezmesi çeşitleri ile
işe koyulmuş.
Burdur Tefenni’nin dünyaca ünlü
yayla cevizlerinin lezzeti ile büyüyüp, seçtiği meslek sayesinde adeta bu işin
ilmini yapan Erhan Cem Harmanda 1958 yılından bu yana bu işle uğraşıyor.
Dükkanın adı neden Elgani dediğimde ise, “Elgani eli bol, bereketli anlamında
Arapça bir deyim. Eli bol olan leziz ürünler sunabilir. Bu nedenle meslek
ilkesini dükkanımın adı yaptım” diyor.
Cevizler Burdur yaylarından
özenle seçilerek satın alınıyor, badem Datça’dan, fıstık ise Gaziantep’ten
geliyor. Hammaddesini de dükkanında gururla çuvallar içinde sergiliyor Erhan
Cem Harmanda. Türk misafirperverliğinin, esnaf ahlakının en güzel örneğini
sunan Harmanda dükkanına gelenlere kahve eşliğinde tadımlıklar sunuyor mutlaka.
Türkiye’nin dört köşesinden ABD’ye kadar kadar birçok yerden sipariş alan
Harmanda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çeşitli valilikler ve emniyet
müdürlükleri, spor kulüpleri gibi birçok yere ürünlerini gönderiyor.
Bu işi bilimsel yaptığını
vurgulayan Harmanda, sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Ege Üniversitesi Ziraat
Fakültesi’ne gittim. Ceviz ve ezme üzerine yazılmış doktora tezlerini
inceledim. Ceviz üretilen ve bana yakın olan altı yeri belirledim, badem için
en uygun yeri buldum. Malzemelerimi almak için köy köy dolaşıyorum. Her köyde
ürününü aldığım ceviz ve badem ağacı var. Mutlaka ama mutlaka gider oradan
alırım. Eğer bunu yapmazsam damak tadında standardı tutturamam.”
SU BİLE KOYMUYOR
Ezmeye ceviz, badem ya da
fıstık dışında gerçek toz şekerden başka hiçbir madde koymadığını anlatan
Harmanda, “Ürünlerimizi hazırlarken su bile kullanmıyorum. Önemli olan kıvamı tutturmak. İşin tüm sırrı
kıvamda. Ne kadar ceviz ne kadar şeker kullanacağınızı bilirseniz eşsiz bir
lezzet ve kesilebilecek kıvama ulaşırsınız” diyor.
Hammadde
fiyatlarındaki artış Harmanda’yı da etkilese bile o bebeden kalma formülünü
değiştirmeyi asla düşünmüyor. Ürünlerinde katkı maddesi olmayacağını önemli
vurguluyor.
Ürünü
hazırlarken elektrikli aletlerden yardım almayan ve babadan kalma klasik
yöntemleri kullanan Harmanda, ezme işlemi sırasında ortaya çıkan doğal yağların
lezzete lezzet kattığına inanıyor. Harmanda’nın sunumu da çok özel. Pirinçten
yapılmış camla kaplı özel tepsilerde sunduğu ezmelerini özel kutularına
koyarken mutlaka üzerine de bir çiçek iliştiriyor.
Bayilik için kendisine çok
kişinin geldiğini de belirten Harmanda, “Şimdiye kadar işi büyütmek için çok
uğraştım. İki oğlum var. Onlar yapar mı bilmiyorum. Biri Hukuk Fakültesi’nde
okuyor diğeri ise daha lisede. Ancak
eğer daha da büyüyeceksem ben işin üretim kısmında olmak isterim” diye
konuşuyor. Harmanda, ceviz ezmesinin çayla, acıbadem ezmesininse kahveyle iyi
gittiğini sözlerine ekliyor.
Eğer yolunuz İzmir Emniyet
Müdürlüğü arkasına düşerse sakın bu lezzet diarına uğramadan geçmeyin.
Yorumlar
Yorum Gönder