Her sofranın ziyafeti Menemen
Zengin-
fakir, evli – Zengin-fakir, evli-bekar, yaşlı-genç kim olursa
olsun şöyle mis gibi bir menemene kim hayır der ki
-
Menemen adını Türkiye'de İzmir'in ilçesinden alsa da tüm
Ortadoğu'da bilinen ve sevilen bir yemek ama farklı coğrafyada
şakşuka adı biliniyor
Osmanlı
İmparatorluğu’nun yıkılması sonucunda,göç etmeye zorlanan
Balkan ve Ege Adaları halkı, Anadolu topraklarına yerleştirilir.
(Ermeni ve Rumların bıraktıkları bölgelere).
Menemen
her bütçenin, her yaş ve kültürün tüm Türkiye'de sevdiği
belki de kuru fasulyeden sonra mutfakların ikinci ana yemeğidir.
Menemenin bir başka özelliği de günün her saati tüketilmesi ve
domates, biber, kuru soğan ve yumurta başrolünde her türlü
yardımcı oyuncu ile birlikte daha da lezzetlenip, zenginleşmesidir.
Bu
lezzetli ve basit yemek tüm Türkiye'de adını menemen olarak alsa
da Ortadoğu'da şakşuke adıyla biliniyor. Şakşuka dediğimizde
patates, biber ve patlıcan kızartasının üzerine sarmısaklı
domates sosu ilave edilen yemek türünü bilsek de Arap aleminde
şakşuka bizim bildiğimiz menemen.
Menemen
ilçesinin bu güzel yemeğe adını vermesinin öyküsünü ise
anlatmaya başlayayım: Girit
ve Balkan Yarımadası’ndan gelen Türk Kökenli ailelerden de
Menemen bölgesine yerleştirilmişler. Girit halkının ve yerli
Menemen halkının kaynaşması uzun sürmemiş. Birbirleri arasında
kültürel alışverişler başlamış. Girit halkının Rum
zülmünden kaçarak dağlara sığınması ve yaşamını dağlarda
geçirmesi , bu insanlara dağda doğal olarak yetişen otların
yenilebilirliğini öğretmiş. Dağdan topladıkları
ebegömeci,radika vs.. gibi otları kavurarak, haşlarayarak, yumurta
ile yemek yapmışlar. Bu yemek kültürlerini Menemen’de devam
etmişlerdir. Gelen misafirlerine bu yemeklerinden ikram etmişlerdir.
Menemen halkının bu ikram edilen yemekler fazlasıyla beğenisini
kazanmıştır. Yerli halk, zamanla
Giritliler
gibi bu otları toplayarak sofralarına aş olarak ilave etmişler.
1920
lerden sonra İzmir bölgesinde yetiştirilmeye başlanan domates ile
Menemen halkı tanışmış ve yemeklerinde kullanmaya başlamış.
Menemen halkının en çok yaptığı yemek kaynatılmış domates
içerisine et ve patates koyarak hazırlanan yemektir. (Etli Domates)
Giritliler bu yemekle burda ilk kez tanışırlar.
Yemekten
eti çıkarıp yumurta, patatesi çıkarıp
soğan koyarlar, sonuçta ortaya
‘’yumurtalı domates ‘’ çıkar. Bir süre
sonra da özellikle Arnavut göçmenlerin taktısı ile biber ilave
olur ve daha da zenginleşip, güzelleşir.
İki
halkın bu yemeği beğenmesi ve maliyet olarak az olmasından dolayı
hızlı popüler olur.İzmir’den gelen misafirlerin bu yemeği
tanıması ve beğenmesi ile; “Menemenlilerin yemeği” adını
alır.Kısa sürede menemen lokantalarında yaygınlaşan
ve satılmaya başlayan Menemen yemeği, günümüzde halen menemen”
olarak beğenilerek sofralarımızda yerini alır.;
ORTADOĞU'DA
ŞAKŞUKA OLUYOR
Şakşuka’yı
duyduğumuzda hemen aklımıza gelen patlıcan ve patates kızartmalı
domates-sarımsak soslu meşhur meze gelse de
menemenin ta kendisidir..
Ortadoğu'da
hangi ülkeye gitseniz "lütfen bir şakşuka
verirmisiniz?" dediğinizde; bir süprizle karşılaşmaya hazır
olmalısınız.Çünkü hayal ettiğiniz şakşuka yerine, menemen
gelecektir.
Kuzey
Afrika'da ilk “shakshuka”nın Fas ülkesinden çıkarak dağıldığı
bilinir. Libya’da eski Yahudulerin popüler yemeği olarak bilinen
Shakshuka (menemen) tüm Arap ülkelerinde talep gören
yemektir.Halen İsrail’in en popüler yemekleri arasındadır.Hatta
sadece “shakshuka” yapan restoranları mevcuttur. (Dr. SHAKSHUKA)
Her ülke kendisinden birşeyler ilave etmiş olsalar da ana ürün
bellidir. Doğranmış kuru soğan, isteğe göre
sarımsak,biber,domates,yumur...
OSMANLI
YEMEĞİ DEĞİL
Ülkemizde
menemen olarak bildiğimiz Shakshuka, Osmanlıdan miras olarak
bilinir. Araştırdığımızda menemen yemeğinin Osmanlı Mutfağına
ait olmadığını göreceğiz. Çünkü Anadolu Topraklarına
domatesin Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra girdiği
bilinir.
Menemen'in
de 1920'lerden sonra yaygınlaştığı gözönüne alınınca
Osmanlı yemeği olarak nitelendirilmesi yanlış olur.
Arap
ülkelerinde Shakshuka bizde neden Menemen?Yemeğe
özellikle bekarların çok rağbet emse inedeniyle “men-e-men”
yani erkek erkeğe anlamına gelen İngilizce espriler de yapılır.
Aslında Menemen sabah harika bir kahvaltılık olurken, öğleyin
içine sucuk ya da pastırma ilavesi ile iyi bir yemek bazen de
patlıcan, kabak ya da kıyma ilavesiyle harika bir öğle ya da
akşam yemeği olabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder