HARDALİYE.


ATATÜRK'UN MİLLİ İÇECEGİMİZ OLMASINI ÖNERDİĞİ ŞİFA DOLU  LEZZET:



Atatürk'ün Milli İçeceğimiz Olmasını Önerdiği Şifa Dolu Lezzet: Hardaliye

Öyle köklü bir mutfak kültürümüz, hala tadını birçoğumuzun bilmediği, hatta belki adını dahi duymadığı öyle çok lezzetimiz var ki... İşte bugün onlardan birini, hardaliyeyi yakından tanıyalım istedik.


İsmini ilk kez duyanları şaşırtacak, tadına bir kez bakanları ise lezzetiyle kendine hayran bırakacak çok özel bir içecek o.


Osmanlı'dan Atatürk'e, Atatürk'ten bugünlere dek uzanan tarihi ve sıra dışı lezzetiyle hardaliyeyi tüm yönleriyle tanımak isteyenleri hemen aşağıya doğru alalım o zaman.


Hardaliyenin lezzet dolu tarihi


Kokulu ve koyu renkli olgun yaş üzümlerden elde edilen alkolsüz bir içecek olan hardaliye, Kırklareli başta olmak üzere Trakya'da yapılan muazzam bir lezzet. Ne yazık ki günümüzde onu bilen sayısı az. Oysa kendisinin oldukça köklü bir tarihi olduğu biliniyor. İlk kez kimin yaptığı kayıtlara geçmemiş olsa da hardaliye, Osmanlı zamanında üzüm şırasını koruyucu bir yöntem olarak ortaya çıkıyor. Nasıl mı? Hemen anlatalım:


Üzüm şırasının daha uzun süre bozulmadan kalması için onu özel fıçılarda hardal tohumlarıyla bir araya getiriyor ve bu şekilde muhafaza ediyorlar. Ortaya çıkan lezzetin tadı sevilince de ezilmiş üzümler hardal tohumlarıyla birlikte saklanmaya başlıyor ve hardaliye doğmuş oluyor. Bulunan kayıtlara göre hardaliyenin 1900’lü yılların başlarında İstanbul’da "Kırk Kilise Hardaliyesi" ismiyle satışının yapıldığı söyleniyor.


Cumhuriyet dönemine geldiğimizde ise hardaliye ile ilgili muazzam bir hikaye karşımıza çıkıyor: 1930 yılında Mustafa Kemal Atatürk Kırklareli'yi ziyaret ediyor ve ona şehrin yöresel lezzetlerinden olan hardaliye ikram ediliyor. Hardaliyeyi afiyetle içen Atatürk, bu lezzeti çok beğendiğini söylüyor ve Kırklareli halkı ile dönemin belediye başkanına hardaliyeyi milli bir içecek haline getirmeleri gerektiğini söylüyor.

O günden bu güne...

HARDALİYENİN TARİHÇESİ..

İnci Tezel Günel’ e teşekkürler

Yorumlar

Popüler Yayınlar