TATLI MAYA EKMEĞİ
TATLI MAYA EKMEĞİ
MALZEMELER:
1 avuç nohut
3 kilogram un
Tuz
Yapılışı:
1 Avuç nohutu kırın.
Pratik yöntem:
Bir naylon poşete koyun, ikiye katladığınız birkaç kat
gazete kağıdının arasına poşeti yerleştirin. Elinizle nohutların tek sıra
olmasını sağlayın. Bir çekiç ya da taşla, her nohut 5-6 parça olacak büyüklükte
kırın.
1 litrelik cam kavanozun yarısından fazlasını dolduracak
kadar su kaynatın.
Nohutları kavanoza koyup üzerini sıcak su ile doldurun ve
kavanozun ağzını kapatın. Siyah bir poşete koyup, (sıcaklığı toplasın diye)
güneşe bırakın. Bu işlemi bu kadar sıcak havalarda yapmıyorsanız, üzerini yünlü
bir örtüyle kapatın ki sıcak dursun.
Maya olarak kullanacağımız su bu aşamada oluşuyor. Sıcaklığa
göre 12 saat ile 30 saat beklemesi gerekebiliyor. Bu nedenle nohudu ıslatma
işlemini bir öğleden sonra yapmanızı tavsiye ederim. Ertesi gün öğleden sonra
ekmeğinizi yoğurmanız ve akşam üzeri pişirmeniz mümkün olabilir... Zamanlamayı
ihtiyacınıza göre kaydırabilirsiniz.
Mayanın hazır olduğunu kavanozun içinde oluşan köpüklerden
anlayacaksınız. Kapağı açınca burnuza gelen koku çok kötü olacak. Bozuldu
sanmayın
Kavanozdaki su 2-3 kg'lık bir ekmek yapmanıza yetecek kadar
çok. Bu nedenle benim gibi küçük bir ekmek yapacaksanız, önce un miktarına
karar verin sonra gerektiği kadar suyu ekleyip (köpüğü ve nohutundan 1-2 kaşık
alarak) hamuru yapın. Artanı dökersiniz. Unu elemeyi unutmayın. Biraz da tuz
ekleyin.
Yoğurduğunuz ekmeğin üstünü hava almayacak gibi kapatın ve
kabarmasını bekleyin. Kapattığınız kap hamura yakın olmasın, kabarma payını
düşünün...
Ekmek iki kez yoğurulup kabartmaya bırakılır ama tek sefer
de olabilir. Hamur kabardıktan sonra hemen pişirecekseniz, ekmeği pişireceğiniz
kaba koyup orada kabarmasını bekleyin. İki kez yoğuracaksanız ikincisinden
sonra pişireceğiniz kaba koyabilirsiniz. Kabarma işlemi 2-3 saat sürebilir. Bir
buçuk iki katına kadar kabarabilir.
Önceden 180-190 derece gibi ısıttığınız fırına koyun. 40
dakika kadar (ya da ekmeğin üzeri kızarıncaya kadar) pişirin.
Harika bir kahvaltı ekmeğidir
Yorumlar
Yorum Gönder