DALYANLI MAVİ YENGEÇLER…
-Muğla’nın Ortaca İlçesi’nde artık mahalle olan Dalyan’a bu
yaz mutlaka uğrayın ve mutlaka mavi yengeç tadına bakın. Dalyanlı olalı daha en
fazla 10 yıl olan bu muhteşem lezzeti tatmanızı şiddetle öneriyorum. Tabii gözde lezzet mavi yengeç ile birlikte eşsiz
bir doğa ve tarih güzelliği de sizleri bekliyor.
Muğla'nın Ortaca İlçesi'nin bir süre önce beldeden mahalleye
dönüştürülen Dalyan'da, İztuzu Sahili, kaya mezarları, çamur banyoları ve
Kaunos harabelerinden sonra mavi yengeciyle de turizme hizmet veriyor.
Dalyan'daki restoranlarda, 15 Mayıs ile 15 Haziran tarihleri
arasında toplam 35 bin mavi yengeç tatilciler ve turistler tarafından
tüketiliyor. Dalyan’ın ünlü caretta caretta kaplumbağaları ile de gizli bir
denge anlaşmaları var gibi. Mavi yengeçler yavru carettaları yerken, caretta
carettalar da mavi yengeçlerle besleniyor. İronik değil mi?
Protein zenginliği ve tadındaki büyük lezzet nedeniyle son
yıllarda tatilci ve turistlerin vazgeçemediği, Dalyan Kanalı ile denizle
akarsuyun birleştiği lagünlerde yaşayan ve adını kıskaçlarındaki mavi renkten
alan mavi yengeçler, Dalyan'a gelenlerin gözdesi olmayı sürdürüyor. İztuzu
Plajı'nın göl tarafı ile Alagöl bölgelerinde avlanan mavi yengecin asıl vatanı
Kuzey Amerika. Ülkemizde de Kuzey Ege'deki acı sulu lagünlere yerleştirilen
Mavi Yengeç, Ege ve Akdeniz kıyılarına yayılarak popülasyonunu genişletti. Et
kalitesi ve ekonomik değeri bakımından gelişmiş ülkelerde lüks bir ürün olarak
oldukça yüksek fiyatlarla satılan mavi yengeç Çin, Tayland, Endonezya, Japonya,
Filipinler, İspanya, Fransa ve ABD gibi ülkelerde önemli miktarda tüketiliyor.
Göğüs ve kıskaç etleri yenilen mavi yengeçler genelde plankton, balık, bitki,
yumuşakça ve kabuklularla besleniyor.
Dalyan kanallarında avlanan mavi yengeçler, hem avlandıkları
yerlerde tanesi büyüklüğüne göre 5-10 lira karşılığında hem de çevredeki
restoranlarda pişirilerek tatilcilere ve turistlere servis yapılıyor.
Balıkçılığın yanında önemli bir geçim kaynağı haline gelen mavi yengeçler için
av turları bile düzenleniyor. Dalyan kanallarının güzelliğini görmek isteyen
yabancı turistler kiraladıkları teknelerle hem doğal güzellikleri yakından
görüyor hem de oltalarla mavi yengeç avlıyor.
Bu işi profesyonel olarak yapan 5 yengeç avcısı günde
ortalama 200-250 civarında yengeç pişirip satıyor. Bu yetmediği için ortalama
olarak ayda 10 bin yengeç de başka şehirlerden getiriliyor. Çünkü mavi yengeç
Muğla kıyılarına yayılmış durumda.
DİŞİLERİ AVLANMIYOR
Mavi yengeç neslinin tükenmemesi için avcıların kesinlikle
dişileri avlamaması beni en çok mutlu eden taraf oldu. Dişiler erkeğe oranla
daha lezzetli olmasına rağmen erkeğinden daha küçük boyda, sarımsı ve
kıskaçları kırmızı oluyor. Nesil tükenmemesi için avcılar yakaladıkları
dişileri geri suya atıyorlar. Dalyan bölgesinde yakalanan yengeçler 800 gram
ile 1 kilo arasında olduğundan daha makbul olanı. Buna neden ise yaşadıkları
yerin denize yakın olması ve tatlı ile tuzlu suyun karıştığı yerde yaşaması.
MAVİ YENGEÇ NASIL HAZIRLANIR?
Mavi yengecin avlandıktan sonra ölene kadar en az bir gün
süreyle tuzlu suda bekletilmesi gerekiyor. Avlanınca mavi olan bu yengeçlerin
pişince kırmızılaşması sakın sizi yanıltmasın. Tuzlu sudan alınan yengeçler
sırtından üst kabuğu alınarak temizleniyor.
Pişirme teknikleri farklı. Ben buharda pişeni daha çok
sevdim ama tercih sizin. Yengeç su, tuz, sarımsak ve karabiber dolu suyun içine
süzgeçe konularak yaklaşık 15 dakika buharda bırakılarak pişiyor ve inanılmaz
lezzetli oluyor.
Bir diğer yöntem ise haşlama; yengeçler tuzlu suda yıkanıp
tencere içine ters bir şekilde yatırılıyor. Tencere içine ayrıca sarımsak,
limon suyu, zeytinyağı konulup kısık ateşte ağzı kapalı bir şekilde 10-15
dakika bekletiliyor. Yengecin azlık ve çokluğuna göre üzerine su ilave
ediliyor. Harlı ateşte tencerenin ağzı kapalı bizimde 5 dakika pişirildikten
sonra servis yapılır.
Üçüncü yöntem ise ızgara yöntemi ben yengeçi kuruttuğunu
düşündüm ama tercih sizin. Üstelik yağlı limonlu sosta yengecin o hafif şekerli
tadı da kaybolmuş gibi geldi bana. Tabii tercih sizin.
FİYATLAR
Teknelerde mavi yengecin tanesi 10-12 TL ancak biraz
pazarlık bir de Türk olmanın avantajı ile tanesini 5 TL’den yerseniz hiç
şaşırmayın. Restoranlarda ise tanesi 20 TL’ye kadar ulaşıyor. Yanında patates
haşlama falan da veriliyor ama ben iki ayrı lezzeti bir arada sunmayı pek
akılcı bulmadım.
Son derece besleyici ancak hiç doyrucu değil. 10 tane
yeseniz anlamıyorsunuz. Sakın ola ki
elinize çatal bıçak, makas filan almayın şöyle kıra kıra elle yiyin ve
parmaklarınızı yalayın. Ama illa ki de Dalyan’da teknenin içinde yiyin. Alıp
şoklayıp lezzeti heba etmeyin, benden size öneri.
Yorumlar
Yorum Gönder