Aşureler pişti kaselere doldu...


AŞURELER PİŞTİ KASELERE DOLDU
Muharrem ayı ile birlikte damaklara aşure lezzeti yerleşti. Aşure aslında kolay ama birazcık zaman gerektiren bir lezzet. E olacak o kadar. Böylesine lezzetli bir tatlı için zahmet de cabası.
Bu yıl kuru meyvesi daha bir bol oldu aşuremin yiyen herkes de memnun kaldığına göre sizinle bunu paylaşmak istedim.

Malzemeler
3 su bardağı aşurelik buğday
yarım su bardağı haşlanmış nohut
yarım su bardağı haşlanmış kuru fasulye
yarım su bardağı haşlanmış pirinç
yarım su bardağı haşlanmış bulgur
birer tutam evdeki tüm kuru gıdalardan (mercimek, şehriye, tarhana vs)
1 portakal kabuğu ince ince kıyılmış
1 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
3 çorba kaşığı nişasta
1 su bardağı gül suyu 
1 paket vanilya
1 kg toz şeker

İsteğe göre konulabilecekler ise şöyle:

1 su bardağı kuru incir ince dilimlenmiş
1 su bardağı kuru kayısı ince dilimlenmiş
1 su bardağı kuru elma
1 su bardağı kuru armut

Üzerine serpilecekler:
1 su bardağı kırılmış ceviziçi
1 su bardağı kuru fındık, fıstık (toz fındık, fıstık, akaju fıstığı, çam fıstığı, antep fıstığı)
1 su bardağı çeşitli meyve kuruları (dut, kivi, ananas, armut vs)
yarım su bardağı susam
1 paket tarçın
1 paket hindistan cevizi 


Yapılışı Buğday bir gece önceden sıcak suyla ıslatılır ve sık sık suyu süzülüp sıcak bu ilave edilir. Bunu yapmazsanız buğday mayalanmaya başlar. Ertesi gün yaklaşık 1-1,5 saat kısık ateşte ara sıra karıştırılarak iyice haşlanır. Suyu azaldıkça su ilave edilir. İyice pişen buğday geniş bir tencereye alınır üzerine toz şeker ve ardından tüm malzeme konulup iyice karıştırılıp, yarım bardak suda ezilmiş 3 çorba kaşığı nişasta karıştırılır ve yaklaşık 20 dakika daha pişirilir.
Kaselere alınıp soğuyunca üzerine önce tarçın konulur sonra susam serpilir, kuru meyveler, fındık-fıstık-ceviz, nar konulur ve servis yapılır.
Bu kadar malzeme ile güzel olmaz mı? Tabii ki eş, dost, sevilenlerle birlikte yenilirse çok ama çok daha lezzitli olur. Afiyet olsun, Allah nice yıllara kısmet etsin.


Yorumlar

Popüler Yayınlar