İzmir'de Selanik Köftesi











İZMİR'DE SELANİK KÖFTESİ
-KÖFTE TUTKUNLARININ VAZGEÇİLMEZ ADRESİ KÖFTECİ MURAT
-TARİNİ AGORA'NIN KARŞI SOKAĞINDAKİ KÖFTECİ MURAT SALAŞ BİR MEKANDA LEZZET ARAYANLAR İÇİN ENFES BİR KÖFTE ZİYAFETİ SUNUYOR.
-KÖFTE YANINDA DİĞER IZGARALARI TERCİH EDENLER İÇİN DE ÇÖP ŞİŞ, TAVUZ GİBİ SEÇENEKLER YER ALIYOR.

Tarihi Agora'nın karşısından Mezarlıkbaşı girişinden Kemeraltı'na yönlendiğinizde karşınıza çıkan ilk sokağı düz devam edin köşebaşından sağdaki üçüncü dükkanda sizi aklınızı başınızdan alacak bir köfte ziyafeti bekliyor. Fiyatları ise enflasyonun varlığını inkar eder derecede. Gelen hesabı görünce liradan bir sıfır daha da atıldı galiba haberim yok diyebilirsiniz.
Selanik ulusü köftenin İzmir'deki belki de tek adresi Köfteci Murat. Murat Bulut eski Alga fabrikası yanındaki babasına ait köfte dükkanında mesleğe adım atmış. Yani doğuştan köfteci. 20 yıldır da 927 sokaktaki kendi dükkanında hizmet veriyor.
Selanik kökenli Köfteci Murat'ın küçük, şirin dükkanının bir köşesini ise Atatürk köşesi yapmış. Tam bir Atatürk hayranı olan Murat Bulut özellikle yabancı müşterilerine bu köşesini gururla gösterip köklerinin Atatürk'ün doğduğu kentten omlduğunu belirtiyor.
1995 yılında askerden dönünce kendi mekanını açan Köfteci Murat, "Köftenin lezzeti el yapımı olmasından geliyor. Günde 50-60 kilo köfte yuğuruyorum. Fazlasına ya da azına gerek yok benim için bu miktar karardır. Köfteyi makinada hazırlamam tamamen el yapımı olmalı" diyor.
Köfteyi hazırladığı etin büyük önemi bulunduğuna dikkati çeken Murat Bulut, dana kıymasını tercih ediyor. Kuzu-dana karıştırmadan hazırladığı köfteyi az yağlı yoğurduğunu da belirten Bulut, çeşitli baharatlardan ilave ettiği köfteyi daha çok etin lezzeti ile başbaşa bırakmaktan yana. Köfteyi baharata boğmanın etin aromasını sileceğini anlatan Köfteci Murat, çok az miktarda ekmek içi dışında hiçbir katkı maddesi olmadan hazırladığı köftelerini sabah saat 11.00'den akşamları kışın 18.00 yazın ise 20.30'a kadar pişiriyor. 
Yerli müşteri yanında Agora'ya gelen turistlerin de internet sayesinde keşfettiği mekanda köfte yanında başka lezzet arayanlar için çöpşiş, tavuk gibi seçenekler de sunuluyor. Köfte yanında vazgeçilmez dermason fasulyeden piyaz, yine el yapımı yoğurttan cacık eşlik ediyor. Köfteci Murat'ın 20 yıldır aranılan mekan olmasının en önemli özelliği köfte yanındaki farnitür sebzelerin de tümüyle organik olması. Domates, yeşillikler, soğan günlük olarak sebza halinde aynı kabzımaldan satın alınıyor. Tamamen organik olduğuna emin olduğu sebzelerin köfteye yakıştığına inanıyor Murat Bulut.
Şubeleşmeyi, AVM'lere açılmayı düşünüp düşünmediğini sorduğumda ise, "El yapımı ve butik üretim yapıyoruz. Fabrikasyona döktüğümüzde ise bu lezzeti bulamayız. İşin içinden el emeğini çıkarıp makinalaştırırsak lezzeti bulamayız" diye yanıtlıyor. Belki de haklı bazı şeyleri büyüteceğiz, geliştireceğiz derken lezzeti kaybediyoruz çoğu zaman. 
Köftelerin ardından yine el yapımı Kemalpaşa tatlısı geliyor. Tatlının üzerine tahin dökülülüp bol ceviz serpilmiş. Köftenin üzerine almayayım, ağzımın tadı değişmesin nazlanmalarıma rağmen bir tane derken bir tabağı bitirdiğimi de söylemeden geçemeyecçeğim. Aman Allahım o ne tat o ne lezzet. Köfteci Murat'a uğradığınızda sakın tatlıyı es geçmeyin. Sonra pişman olursunuz.
-Türkiye köfte seviyor-
Yıllar önce Yaşar Holding Gıda Grubu Başkanı Ahmet Arsan bir anket yaptırmıştı. türkiye'de en sevilen yiyecekler sıralamasında başı köfte, ikinciliği ise döner almıştı. Yaşar halding de hazır yemekte köfte ve döner ile piyasaya girmiş ve çok tutulmuştu.
Evet Türkiye köfte seviyor. Hem de çok seviyor. Düşünün her ilin, ilçenin, beldenin hatta köylerin bile kendine özgü pişirme yöntemleri ile köfteleri var. Vikipedia'ya göre Köfte, Türk mutfağının önemli yemeklerinden biridir. Kısaca kıymanın değişik şekillerde kızartılmış halidir ve pek çok çeşidi bulunur. Yaklaşık 291 çeşit köfte olduğu söylenir. En popüler olanları Tekirdağ köftesi, İnegöl köfte, Akçaabat köftesi, Adapazarı Islama Köfte, İzmir köftesi, Çiğ köfte ve Biga köftesidir.

Köfte çeşitleri; Besmeç, Adapazarı Islama Köfte, Akçaabat Köftesi, Biga köftesi, İskeçe köfte, İçli köfte, İnegöl köfte, İzmir köfte, Odun köfte, Mercimek köftesi, Sulu köfte / Misket köfte, Kadınbudu köfte, Çiğ köfte, Mücver köfte, İskendurun köfte, Patates köfte, Adana köfte, Tire köfte, Muğla Köftesi, Bolu Mengen köfte, Sucuk köfte, Yayla köfte, Fındık köfte, Şiş köfte, Dalyan Köfte, Terbiyeli köfte, Suluyağlı köfte, Ekşili köfte, Saray köfte, Rosto köfte, Satır köfte, İslim köfte, Cızbız köfte, Birlik köfte, Akhisar köfte, Diyar köfte, Bandırma köfte, Sultanahmet köftesi, Tekirdağ köftesi, Tükürüklü köfte, Odun köfte, Yalıköy köftesi, Piraziz köftesi, Hasanpaşa köftesi
İzmir'de kaç tür köfte var? İzmir köfte dünyaca malum, sonra Ödemiş, Selçuk, Tire, Bayındır, Bergama, Foça, Karaburun başlıca köfte çeşitlerimiz. komşumuz Manisa ise, Salihli odun köfte, Derbent Köfte, , Akhisar köfte ile peşinden geliyor.
Köftenin yanında piyaz ve cacık ve bol tereyeğlı pirinç pilavı ise vazgeçilmez olmuş. Adeta bu tatlar birbirini tamamlıyor.
Ne yenir?
Köfte yanında çöpşiş, tavuz ve ızgara çeşitleri. Piyaz, Cacık, Kemalpaşa tatlısı yiyebilirsiniz. Masalarda turşu biber, pul biber, kimyon, karabiber gibi çeşnileri de bulabilirsiniz. Izfarada hafif yağlanmış kızarmış ekmekler yanında her türlü meşrubat, ayran ve şalgam suyu da var.
Yıldız Tablosu
-Yağı, pişirmesi kararında ancak lezzeti en üst derecede. Sözcüklerle ifade edilemeyecek bir tada sahip hele ki köfte tutkunuysanız.
- Temizlik ve hijyen son derece mükemmel. Tertemiz giysileri içindeki personel, bandana ve keplerle işbaşında oluyor. Fotoğraf çekilirken çıkardılar ama çalışırken devamlı giyiyorlar.
-Fiyatlar inanılmaz. 1 porsiyon köfte 7 TL,  köfte kilo ile istenirse 24 TL ödemek yeterli. Yani tıka basa yemek ve üzerine tatlı ile kişi başı 10-12 TL'ye mekandan damaklarınıza bayram yaptırmış halde çıkıyorsunuz.  
Nasıl gidilir
Köfteci Murat 927 Sokak No: 4 Kemeraltı- İzmir
Tel: 489 66 74
  



Yorumlar

Popüler Yayınlar