Esnafın tercihi: Lezzet lokantası
-Kemeraltı Kuyumcular Çarşısı'nın 40 yıllık esnaf lokantası olan Lezzet Lokantası'nın ünü tüm ülkeye yayılmış. Yolu Kemeraltı'na düşen lezzet avcıları mutlaka buraya uğruyor.
Babadan oğula geçen esnaf lokantası Lezzet Lokantası 40 yıldır Kemeraltı Kuyumcular Çarşısı'nda günde 18 çeşit sıcak yemekle tam bir şölen sunuyor.
Lezzet lokantasını 1965 yılında Sabahaddin Işık kurdu. Bugün 75 yaşında olan Sabahaddin bey 20 yaşında mesleğe başlamış. Uzun yıllar İzmir Kuyumcular Çarşısı 936 sokak no: 22/A' da işletmeye başladı. 1985 yılından beri oğulları Uğur ve Ufuk Işık da kendisine katıldı.
Dükkanlarında bulaşıkçılıktan, garsonluğa kadar her aşamadan geçerek işi tüm detaylarıyla öğrenen iki kardeş baba mesleğini en iyi şekilde sürdürüyor. Baba Sabahaddin bey artık önlüğünü çıkarıp kasaya oturmuş ama eskisi gibi lokantaya gelmeye devam ediyor. oğullarının mesleği en iyi şekilde öğrenip, artık gelenekselleşen tatları hazırlamasını büyük bir keyifle izliyor.
Başta Kuyumcular çarşısı esnafı olmak üzere tüm Kemeraltı esnafına hitap eden Lezzet Lokantası aynı zamanda çarşıya alışveriş için gelenlerin de uğrak noktası. Yerli ve yabancı turistlerin lezzetlerini tatmadan geçmedikleri Lezzet Lokantası herşeyiyle tam bir esnaf lokantası.
Her gün 18 çeşit etli, sebzeli sıcak yemek servisi yapılan mekanda 6-7 çeşit zeytinyağlı, 4 çeşit tatlı ve mevsim meyvelerinden komposto ya da kuru meyvelerden hoşaflar menüde mutlaka yer alıyor.
Menünün olmazsa olmazı kuru fasulyenin ünü yayılmış. Kuru fasulye İspir'den özel olarak seçiliyor ve özel sosu ile damaklara bayram yaptırıyor. katkı maddesi kullanılmadan et suyu ve tereyağı ile hazırlanan pilav ise ünlü tatlardan bir başkası.
En aranılan yıldızlı yemekleri kuzu dolma, kuzu elbasan tava, Macar kebabı, ciğer sarma ve tas kebabı. Esnaf hergün geldiğinde mutlaka farklı yemekler arıyor. Sabahaddin Işık, "Müşterilerimizin çoğu daimidir. yani her gün aynı saatte lokantaya gelir. Bu yüzden her gün farklı çeşitlerle müşterilerimizin damak zevkine hitap etmemiz gerekiyor" diyor.
Malzemelerin özel olmasının lezzeti artırdığına dikkati çeken Işık kardeşler, her sabah eti kasaptan, sebze ve meyveyi halden özenle seçerek güne başlıyor. Tereyağ, zeytinyağı, peynirler seçmece ve özellikle yöresel olması gerekiyor.
Menüyü oluştururken yöresel tatlara da dikkat ettiklerini belirten Sabahattin Işık, "Kırmızı et seveni de beyaz et tercih edeni de, sebze isteyeni de memnun edecek şekilde menü oluşturuyoruz. Yemek yanında yeşillik ve acı biber ikram ediyoruz" diyor.
Lezzet Lokantası, sabah 11.00'de yemekler tezgaha çıkarılırken akşam saat 18.00'e kadar müşterilerine hizmet veriyor.
Yöresel otlar da zaman zaman menüde yerini alırken tüm yemeklerin Ege mutfağına uygun olması da lokantanın en önemli özelliği.
Fiyatlar da tam esnaf lokantası gibi Lezzet 'de. Şöyle ana yemek, pilav, tatlı ile dört dörtlük doyup 10 lira gibi bir hesap ödeyebiliyorsunuz. Tabii et ya da tavuklu yemek tercihi bu hesabı biraz yükseltse de öyle cep yakmıyor. malum esnaf hergün buraya geliyor. Ticareti iyi bilen insanların tercih ettiği lokantalar hem makuldür hem de lezzetin merkezidir.
-Esnaf lokantası geleneği-
Esnaf lokantasını diğer lokantalardan ayıran özellikleri vardır. Genelde yemeklerinin kötü olması mümkün değildir. Çünkü belli bir esnaf kitlesine sürekli hizmet verdiğinden müşteri kaçırmamalıdır esnaf lokantası. Ayrıca fiyatı da uygun olmalıdır esnaf hergün yemek için yüklü miktarlar ayırmak istemez. Görsel zevkten çok damak zevkine hitap ederler, bu yüzden güvenle yemek yersiniz. Servis ininılmaz hızlıdır çünkü dükkan-atölye esnafı bekler. Öyle yayılıp yemek üstüne çay-kahve içecek müşteri olmaz. Yemek lezzetli bir şölendir ama hızla tüketilir ve hemen işin başına dönülür. Esnaf lokantaları krizden falan etkilenmez onların müşterileri her zaman aynıdır.
Ne yenir?
Ben ıspanakla başladım. Tam kıvamında kavrulmuş istediğim gibi sulu ve lezzetliydi. Kuzu elbasan tavanın favori yemeklerinden olduğunu duyduğumda tatmadan geçemedim. İyi ki bu kararı vermişim, son yıllarda yediğim en lezzetli elbasan tavaydı. Hem eti iplik iplik olacak kadar iyi pişmiş hem de yoğurtlu-yumurtalı sosu ve üzerine gezdirilmiş tereyağı inanılmaz lezzetliydi.
Hoşaf tercihimi kayısıdan yana kullandım ama üzerine aldığım Kemalpaşa tatlısını görünce pişman oldum. Esnaf lokantalarındaki Kemelpaşa tatlısının ününün herkes bilir. Lezzet lyokantasında buna bir de kadayıfı ekleyin. Kadayıfını çok ama çok beğendim.
-Yıldız Tablosu-
-Ailece işletilen Lezzet Lokantası gerçekten aile ortamının sofrasına oturulmuş hissini yaşatıyor.
-Fiyatları gerçekten piyasa fiyatlarının çok altında. Aynı menüyü çarşı dışındaki bir lokantada iki katına yemek zorunda kalabilirsiniz.
-Temizlik benden 10 numara aldı. her taraf pırıl pırıl. Lokantalara özgü ağır yağ kokusu beklemeyin burası çiçek gibi kokuyor.
-Kemeraltı Kuyumcular Çarşısı'nın 40 yıllık esnaf lokantası olan Lezzet Lokantası'nın ünü tüm ülkeye yayılmış. Yolu Kemeraltı'na düşen lezzet avcıları mutlaka buraya uğruyor.
Babadan oğula geçen esnaf lokantası Lezzet Lokantası 40 yıldır Kemeraltı Kuyumcular Çarşısı'nda günde 18 çeşit sıcak yemekle tam bir şölen sunuyor.
Lezzet lokantasını 1965 yılında Sabahaddin Işık kurdu. Bugün 75 yaşında olan Sabahaddin bey 20 yaşında mesleğe başlamış. Uzun yıllar İzmir Kuyumcular Çarşısı 936 sokak no: 22/A' da işletmeye başladı. 1985 yılından beri oğulları Uğur ve Ufuk Işık da kendisine katıldı.
Dükkanlarında bulaşıkçılıktan, garsonluğa kadar her aşamadan geçerek işi tüm detaylarıyla öğrenen iki kardeş baba mesleğini en iyi şekilde sürdürüyor. Baba Sabahaddin bey artık önlüğünü çıkarıp kasaya oturmuş ama eskisi gibi lokantaya gelmeye devam ediyor. oğullarının mesleği en iyi şekilde öğrenip, artık gelenekselleşen tatları hazırlamasını büyük bir keyifle izliyor.
Başta Kuyumcular çarşısı esnafı olmak üzere tüm Kemeraltı esnafına hitap eden Lezzet Lokantası aynı zamanda çarşıya alışveriş için gelenlerin de uğrak noktası. Yerli ve yabancı turistlerin lezzetlerini tatmadan geçmedikleri Lezzet Lokantası herşeyiyle tam bir esnaf lokantası.
Her gün 18 çeşit etli, sebzeli sıcak yemek servisi yapılan mekanda 6-7 çeşit zeytinyağlı, 4 çeşit tatlı ve mevsim meyvelerinden komposto ya da kuru meyvelerden hoşaflar menüde mutlaka yer alıyor.
Menünün olmazsa olmazı kuru fasulyenin ünü yayılmış. Kuru fasulye İspir'den özel olarak seçiliyor ve özel sosu ile damaklara bayram yaptırıyor. katkı maddesi kullanılmadan et suyu ve tereyağı ile hazırlanan pilav ise ünlü tatlardan bir başkası.
En aranılan yıldızlı yemekleri kuzu dolma, kuzu elbasan tava, Macar kebabı, ciğer sarma ve tas kebabı. Esnaf hergün geldiğinde mutlaka farklı yemekler arıyor. Sabahaddin Işık, "Müşterilerimizin çoğu daimidir. yani her gün aynı saatte lokantaya gelir. Bu yüzden her gün farklı çeşitlerle müşterilerimizin damak zevkine hitap etmemiz gerekiyor" diyor.
Malzemelerin özel olmasının lezzeti artırdığına dikkati çeken Işık kardeşler, her sabah eti kasaptan, sebze ve meyveyi halden özenle seçerek güne başlıyor. Tereyağ, zeytinyağı, peynirler seçmece ve özellikle yöresel olması gerekiyor.
Menüyü oluştururken yöresel tatlara da dikkat ettiklerini belirten Sabahattin Işık, "Kırmızı et seveni de beyaz et tercih edeni de, sebze isteyeni de memnun edecek şekilde menü oluşturuyoruz. Yemek yanında yeşillik ve acı biber ikram ediyoruz" diyor.
Lezzet Lokantası, sabah 11.00'de yemekler tezgaha çıkarılırken akşam saat 18.00'e kadar müşterilerine hizmet veriyor.
Yöresel otlar da zaman zaman menüde yerini alırken tüm yemeklerin Ege mutfağına uygun olması da lokantanın en önemli özelliği.
Fiyatlar da tam esnaf lokantası gibi Lezzet 'de. Şöyle ana yemek, pilav, tatlı ile dört dörtlük doyup 10 lira gibi bir hesap ödeyebiliyorsunuz. Tabii et ya da tavuklu yemek tercihi bu hesabı biraz yükseltse de öyle cep yakmıyor. malum esnaf hergün buraya geliyor. Ticareti iyi bilen insanların tercih ettiği lokantalar hem makuldür hem de lezzetin merkezidir.
-Esnaf lokantası geleneği-
Esnaf lokantasını diğer lokantalardan ayıran özellikleri vardır. Genelde yemeklerinin kötü olması mümkün değildir. Çünkü belli bir esnaf kitlesine sürekli hizmet verdiğinden müşteri kaçırmamalıdır esnaf lokantası. Ayrıca fiyatı da uygun olmalıdır esnaf hergün yemek için yüklü miktarlar ayırmak istemez. Görsel zevkten çok damak zevkine hitap ederler, bu yüzden güvenle yemek yersiniz. Servis ininılmaz hızlıdır çünkü dükkan-atölye esnafı bekler. Öyle yayılıp yemek üstüne çay-kahve içecek müşteri olmaz. Yemek lezzetli bir şölendir ama hızla tüketilir ve hemen işin başına dönülür. Esnaf lokantaları krizden falan etkilenmez onların müşterileri her zaman aynıdır.
Ne yenir?
Ben ıspanakla başladım. Tam kıvamında kavrulmuş istediğim gibi sulu ve lezzetliydi. Kuzu elbasan tavanın favori yemeklerinden olduğunu duyduğumda tatmadan geçemedim. İyi ki bu kararı vermişim, son yıllarda yediğim en lezzetli elbasan tavaydı. Hem eti iplik iplik olacak kadar iyi pişmiş hem de yoğurtlu-yumurtalı sosu ve üzerine gezdirilmiş tereyağı inanılmaz lezzetliydi.
Hoşaf tercihimi kayısıdan yana kullandım ama üzerine aldığım Kemalpaşa tatlısını görünce pişman oldum. Esnaf lokantalarındaki Kemelpaşa tatlısının ününün herkes bilir. Lezzet lyokantasında buna bir de kadayıfı ekleyin. Kadayıfını çok ama çok beğendim.
-Yıldız Tablosu-
-Ailece işletilen Lezzet Lokantası gerçekten aile ortamının sofrasına oturulmuş hissini yaşatıyor.
-Fiyatları gerçekten piyasa fiyatlarının çok altında. Aynı menüyü çarşı dışındaki bir lokantada iki katına yemek zorunda kalabilirsiniz.
-Temizlik benden 10 numara aldı. her taraf pırıl pırıl. Lokantalara özgü ağır yağ kokusu beklemeyin burası çiçek gibi kokuyor.
Yorumlar
Yorum Gönder