HALUJ
Haluj, bir çerkez yemeği. bu yemek hemen hemen tüm çerkez topluluklarında farklı adlarla da olsa (mantaz, psıhalve, vb.) pişirilmekte. aynı yemek anadolu'nun bazı bölgelerinde "hinkal" adıyla da geçiyor. ama asıl ilginç olan; polonya'da da aynı haluj'a benzeyen pierogi isimli bir yemeğin bulunması...
malzemeler:
hazırlanması:
1. 750 gr unu ve 1,5 tatlı kaşığı tuzu karıştırın. ılık suyu azar azar ekleyerek poğaça hamurundan biraz daha sert (mantı hamuruna yakın) bir hamur yapın. hamuru 3 bezeye ayırın ve bezelerin üzerine nemli bez örterek 10 dakika dinlendirin.
2. 1 baş kuru soğanı yemeklik doğrayın, tavaya alıp yarım çay bardağı zeytinyağında soğanları öldürün. 1 yemek kaşığı pulbiberi ekleyip karıştırın. püre haline getrilmiş patateslerle pulbiberli soğanları karıştırın.
3. dinlendirilmiş hamur bezelerinin her birini 2 mm kalınlığında (mantıdan biraz daha kalın) 40 cm çapında açın. bunlardan daireler kesin. (daireler için en işe yarayanı nescafe kavanozlarının kapağı)
4. dairelerin içine 1 tatlı kaşığı patatesli içten koyun. dairelerin orijinal kapatma şekli alttaki resimdeki gibi saç örgüsü ama siz iki ucunu birleştirip sıkı sıkı bastırarak da kapatabilirsiniz. (hamurların tamamen yapıştığından emin olun, yoksa patatesler dökülebiliyor.) halujları kağıt havlu serilmiş bir tepsiye birbirlerine değmeyecek şekilde dizin.
5. derince bir tencereye 2-3 litre su koyarak kaynatın. su kaynayınca bir tatlı kaşığı tuz atın. her bezeden çıkan halujları arasıra tahta kaşıkla karıştırarak tek seferde haşlayın. (tencerenin ağzını kapatmayın.) pişen halujları kevgirle sudan alın.
6. sos için tereyağını eritip pulbiberle karıştırın. servis tabağındaki halujları bu sosla karıştırın ve yoğurtla servis yapın.
Haluj, bir çerkez yemeği. bu yemek hemen hemen tüm çerkez topluluklarında farklı adlarla da olsa (mantaz, psıhalve, vb.) pişirilmekte. aynı yemek anadolu'nun bazı bölgelerinde "hinkal" adıyla da geçiyor. ama asıl ilginç olan; polonya'da da aynı haluj'a benzeyen pierogi isimli bir yemeğin bulunması...
malzemeler:
- hamur malzemeleri:
- 750 gr un
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- ılık su
- iç malzemeleri:
- 1 baş kuru soğan
- yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı pulbiber
- 1,5 kg patates, haşlanmış ve püre haline getirilmiş
- sos malzemeleri:
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 3 tatlı kaşığı pulbiber
- yoğurt
hazırlanması:
1. 750 gr unu ve 1,5 tatlı kaşığı tuzu karıştırın. ılık suyu azar azar ekleyerek poğaça hamurundan biraz daha sert (mantı hamuruna yakın) bir hamur yapın. hamuru 3 bezeye ayırın ve bezelerin üzerine nemli bez örterek 10 dakika dinlendirin.
2. 1 baş kuru soğanı yemeklik doğrayın, tavaya alıp yarım çay bardağı zeytinyağında soğanları öldürün. 1 yemek kaşığı pulbiberi ekleyip karıştırın. püre haline getrilmiş patateslerle pulbiberli soğanları karıştırın.
3. dinlendirilmiş hamur bezelerinin her birini 2 mm kalınlığında (mantıdan biraz daha kalın) 40 cm çapında açın. bunlardan daireler kesin. (daireler için en işe yarayanı nescafe kavanozlarının kapağı)
4. dairelerin içine 1 tatlı kaşığı patatesli içten koyun. dairelerin orijinal kapatma şekli alttaki resimdeki gibi saç örgüsü ama siz iki ucunu birleştirip sıkı sıkı bastırarak da kapatabilirsiniz. (hamurların tamamen yapıştığından emin olun, yoksa patatesler dökülebiliyor.) halujları kağıt havlu serilmiş bir tepsiye birbirlerine değmeyecek şekilde dizin.
5. derince bir tencereye 2-3 litre su koyarak kaynatın. su kaynayınca bir tatlı kaşığı tuz atın. her bezeden çıkan halujları arasıra tahta kaşıkla karıştırarak tek seferde haşlayın. (tencerenin ağzını kapatmayın.) pişen halujları kevgirle sudan alın.
6. sos için tereyağını eritip pulbiberle karıştırın. servis tabağındaki halujları bu sosla karıştırın ve yoğurtla servis yapın.
Yorumlar
Yorum Gönder