KAZAK YEMEKLERİ
KAZAK YEMEKLERİ
KAZAK’LARIN
TOY YEMEĞİ
Sovyet devrimiyle birlikte Kazak’lar
göçebe hayatından uzaklaşarak şehirlileşmeye başlamış ve
şehirli olmakta çok yol almış olsalar da hala bir çok göçebe
geleneğini sürdürmektedirler. Halen korudukları geleneklerin
birisi de şölensel yemekler hazırlamaları ve ağır
misafirlerini bu zengin sofralarda ağırlamalarıdır. Ayrıca
evlilik ve sünnet gibi kalabalık grupların bir araya geldiği TOY
adını verdikleri davetlerinde büyük sofralar hazırlarlar.
Toy sofralarının ana yemeği
BEŞPARMAKtır. Bu yemek at eti başta olmak üzere sırasıyla koyun
ve sığır etinden de yapılmaktadır. At eti denilince beygir
anlaşılmasın. Kazaklar sadece JILKI adını verdikleri yaban
atlarının etini yerler. At eti de demezler, jılkı eti derler.
(Türçe de Yılkı’nın ne olduğunu bilen çoktur) Duyduğuma
göre bazen kaçak kesilmiş beygir etlerinin de pazarda jılkı eti
diye satıldığı olurmuş. Bir akrabalığımız olduğu kesin.
Kazakistan dünyanın en büyük yabani
at sürülerine sahip olma ünvanını Moğolistan’la paylaşır.
Her iki ülkede de yaklaşık 3’er milyon baş jılkı
bulunmaktadır. Fransanın en çok at eti ithal ettiği ülke
Kazakistan’dır.
KAZAK KALPAĞI
MALZEMELER
1
paket vanilya
HAZIRLANIŞI
Yumurta sarıları porselen veya emaye bir kâseye, yumurta akları ise yumurtatenceresine kırılır. Sarılara 250 gr. pudra şekeri ilâve edilir. Telle karıştırılarak krem hâline getirilir. Katı - kar hâline getirilmiş yumurta akı, un, vanilya ilâveedilir. Yavaşça karıştırılarak yağlanmış, unlanmış ve 25 cm. çapında daire ile çizilmiş tepsilere yuvarlakların ortalarına ikişer - üçer kaşık konur. Bıçağın tersi ile muntazam bir şekilde yayılır. Orta hararetteki fırında pişirilir. (Bu yuvarlaklardan 7 - 8 tane çıkar.) Fırından çıkınca aralarına çikolatalı krem sürülür. Üstüste yapıştırılır. En üstüne sürülmez. Kenarları düzeltilir. 100 gr.şeker üzerine yetecek kadar su ile ateşe konur. Kremalar rengine gelinceye kadar kaynatılır. Hazırlanan pastaların üzerine dökülerek acele olarak yayılır. Bıçağın tersi ile üzerine şekil verilir. Kenarlarına krem sürülür. Kıyılmış fındık yapıştırılır.
Yumurta sarıları porselen veya emaye bir kâseye, yumurta akları ise yumurtatenceresine kırılır. Sarılara 250 gr. pudra şekeri ilâve edilir. Telle karıştırılarak krem hâline getirilir. Katı - kar hâline getirilmiş yumurta akı, un, vanilya ilâveedilir. Yavaşça karıştırılarak yağlanmış, unlanmış ve 25 cm. çapında daire ile çizilmiş tepsilere yuvarlakların ortalarına ikişer - üçer kaşık konur. Bıçağın tersi ile muntazam bir şekilde yayılır. Orta hararetteki fırında pişirilir. (Bu yuvarlaklardan 7 - 8 tane çıkar.) Fırından çıkınca aralarına çikolatalı krem sürülür. Üstüste yapıştırılır. En üstüne sürülmez. Kenarları düzeltilir. 100 gr.şeker üzerine yetecek kadar su ile ateşe konur. Kremalar rengine gelinceye kadar kaynatılır. Hazırlanan pastaların üzerine dökülerek acele olarak yayılır. Bıçağın tersi ile üzerine şekil verilir. Kenarlarına krem sürülür. Kıyılmış fındık yapıştırılır.
JANİŞPA
İçindekiler:
Sök (darı unu)
Tereyağı
Tozşeker
Kaymak
Yapılışı
1. Sök, tereyağı ve toz şekerle iyice karıştırılır. Daha sonra kaymak katılarak yeniden karıştırılır
2. Dekoratif tabaklarda çayın yanında ikram edilir.
Sök (darı unu)
Tereyağı
Tozşeker
Kaymak
Yapılışı
1. Sök, tereyağı ve toz şekerle iyice karıştırılır. Daha sonra kaymak katılarak yeniden karıştırılır
2. Dekoratif tabaklarda çayın yanında ikram edilir.
KAZAK
ÇAYI
Bildiğimiz
çayı Kazak usulü ile hazırlamayı deneyebilirsiniz.
Bir
tutam çay, iyi toz kaşığı şeker soğuk su, demliğe konulup
kaynamaya başlayınca demlenmeden alınıp servis edilir.
Farklı
bir aroması olan bu çayı Kazak steplerinde tattım ve çok sevdim.
Şekersiz çay içmeyi tercih edenler için o kadar da cazip
gelmeyebilir. Benden uyarması
Yorumlar
Yorum Gönder