KAZAK YEMEKLERİ


KAZAK YEMEKLERİ

KAZAK’LARIN TOY YEMEĞİ
Sovyet devrimiyle birlikte Kazak’lar göçebe hayatından uzaklaşarak şehirlileşmeye başlamış ve şehirli olmakta çok yol almış olsalar da hala bir çok göçebe geleneğini sürdürmektedirler. Halen korudukları geleneklerin birisi de  şölensel yemekler hazırlamaları ve ağır misafirlerini bu zengin sofralarda ağırlamalarıdır. Ayrıca evlilik ve sünnet gibi kalabalık grupların bir araya geldiği TOY adını verdikleri davetlerinde büyük sofralar hazırlarlar.


Toy sofralarının ana yemeği BEŞPARMAKtır. Bu yemek at eti başta olmak üzere sırasıyla koyun ve sığır etinden de yapılmaktadır. At eti denilince beygir anlaşılmasın. Kazaklar sadece JILKI adını verdikleri yaban atlarının etini yerler. At eti de demezler, jılkı eti derler. (Türçe de Yılkı’nın ne olduğunu bilen çoktur) Duyduğuma göre bazen kaçak kesilmiş beygir etlerinin de pazarda jılkı eti diye satıldığı olurmuş. Bir akrabalığımız olduğu kesin.


Kazakistan dünyanın en büyük yabani at sürülerine sahip olma ünvanını Moğolistan’la paylaşır. Her iki ülkede de yaklaşık 3’er milyon baş jılkı bulunmaktadır. Fransanın en çok at eti ithal ettiği ülke Kazakistan’dır.



KAZAK KALPAĞI
MALZEMELER


3 adet yumurta
200gr. un 
100 gr. toz şeker 
250 gr. pudra şekeri 
100 gr. fındık
1 paket vanilya
HAZIRLANIŞI

Yumurta
sarıları porselen veya emaye bir kâseye, yumurta akları ise yumurtatenceresine kırılır. Sarılara 250 gr. pudra şekeri ilâve edilir. Telle karıştırılarak krem hâline getirilir. Katı - kar hâline getirilmiş yumurta akı, un, vanilya ilâveedilir. Yavaşça karıştırılarak yağlanmış, unlanmış ve 25 cm. çapında daire ile çizilmiş tepsilere yuvarlakların ortalarına ikişer - üçer kaşık konur. Bıçağın tersi ile muntazam bir şekilde yayılır. Orta hararetteki fırında pişirilir. (Bu yuvarlaklardan 7 - 8 tane çıkar.) Fırından çıkınca aralarına çikolatalı krem sürülür. Üstüste yapıştırılır. En üstüne sürülmez. Kenarları düzeltilir. 100 gr.şeker üzerine yetecek kadar su ile ateşe konur. Kremalar rengine gelinceye kadar kaynatılır. Hazırlanan pastaların üzerine dökülerek acele olarak yayılır. Bıçağın tersi ile üzerine şekil verilir. Kenarlarına krem sürülür. Kıyılmış fındık yapıştırılır.


JANİŞPA

İçindekiler: 
Sök (darı unu) 
Tereyağı 
Tozşeker 
Kaymak 
Yapılışı 
1. Sök, tereyağı ve toz şekerle iyice karıştırılır. Daha sonra kaymak katılarak yeniden karıştırılır
2. Dekoratif tabaklarda çayın yanında ikram edilir.


KAZAK ÇAYI
Bildiğimiz çayı Kazak usulü ile hazırlamayı deneyebilirsiniz.
Bir tutam çay, iyi toz kaşığı şeker soğuk su, demliğe konulup kaynamaya başlayınca demlenmeden alınıp servis edilir.
Farklı bir aroması olan bu çayı Kazak steplerinde tattım ve çok sevdim. Şekersiz çay içmeyi tercih edenler için o kadar da cazip gelmeyebilir. Benden uyarması


Yorumlar

Popüler Yayınlar