KIRIM TÜRKLERİ YEMEKLERİ
KIRIM TÜRKLERİ YEMEKLERİ
İzmir'de Kırım Yemekleri kursu açıldı 10 günde hanımlar birçok Kırım yemeğini öğrendiler. İşte size bazı yemeklerin tarifleri. Hem çok kolay hem çok lezzetli. Afiyet olsun
UMAÇ ÇORBASI
MALZEMELER:
1 kg. yağsız kuşbaşı et (Koyun eti tercih edilir)
2 baş kuru soğan
100 gr. Tereyağı
4 adet olgun domates
2 adet çarliston biber
2 adet patates
Tuz, karabiber, kekik
Yeteri kadar su
HAMURU
25-300 gr. Un
1 yumurta
Sert bir hamur elde edilir.
YAPILIŞI:
Et minik minik doğranır. Yağ ve soğanla kavrulur. Soğanlar pembeleşince biber ve domates ilave edilir. Ardından minik minik adeta çentilmiş patatesler eklenir. Yeteri kadar tuz ve su ilave edilerek etler pişene kadar kaynatılır. Diğer tarafta hazırlanan sert hamur rendenin iri tarafında arada bir hamur una batırılarak rendelenir. Unundan elenen hamur yavaş yavaş çorbaya katılır. Hamur pişene kadar sık sık karıştırılır. Gerekirse ilave su edilir. Kıvamlı bir çorba elde edilir.
HANIM BÖREĞİ
MALZEMELER
1 kg. un
4 yumurta
2-3 bardak tuzlu su (hamurun aldığı kadar su)
İÇ MALZEME:
Bir kilo yağsız kıyma
3-4 baş soğan
3-4 minik minik doğranmış patates
Tuz, karabiber
YAPILIŞI:
Tüm malzemeler karıştırılarak yavaş yavaş su ilave edilerek yoğrulur. 15 dakika dinlendirilir. 8 beze yapılır. İncecik açılan hamura eritilmiş tereyağı sürülür. İç malzeme yayılarak rulo yapılır. Özel, üç katlı mantı tenceresinde buharda 50 dakika kadar pişirilir. Tencereden çıkarılan börekler, küçük parçalara ayrılarak, üzerine yoğurt dökülerek servis yapılır. İsteğe göre sarımsak ilave edilebilir. Salçalı, tereyağlı sos da gezdirilebilir.
***
KIRIM KURABİYESİ
MALZEMELER
400 gr. Tereyağı
1 yemek kaşığı votka veya (1 yumurta beyazı)
400 gr. Pudra şekeri
YAPILIŞI:
Tereyağı (Tereyağı bir gün önceden eritilmiş ve üzerindeki köpüğü alınarak dondurulmuş olması gerekli) pudra şekeri ve votka (veya bir yumurta beyazı) beyazlaşana kadar hızlı bir şekilde karıştırılır. (Bu aşama mikser ile yapılabilir) Krema kıvamına gelmeli. Aldığı kadar un ilave edilerek ele yapışmayana kadar yoğrulur. 8 parya ayrılır ve 1 cm. kalınlığında açılır. Çatalla hafifçe çizilir. Bir parmak genişliğinde şeritler halinde kesilen dilimler verev kesilerek küçük küçük parçalara ayrılır. Küçük verev parçalar birleştirilerek ‘V’ şekli verilir. Birleşme yerlerine karanfil saplanır. Bütün hamur bu şekilde bitirilir. 120 derece, alt üst olacak şekilde pembeleşene kadar (15 dakika) pişirilir. Ilıyınca pudra şekerine bulanır.
Yorumlar
Yorum Gönder