Bir Ayvalık Klasiği: Koruk Şerbeti
-         1877’de Rembetiko müzisyenlerinin dernek binası 1954’den beri koruk suyu satılan ünlü “Şeytan’ın Kahvesi” olarak Ayvalık’a gelen konukları ve Ayvalıklıları ağırlıyor
-          
Yunancası Palabahçe olarak ta bilinen Şeytan Halil Kahvehanesi içi tarih kokan ve içinde 4 kuşak görmüş kahvehanede mola verelim. Şimdi koruk suyu zamanı diyerek tadına bakıyoruz orada. Çınarın altında tarih yatıyor sanki. Eskiden kalma köhne bir duvar saati, dergiler, gazeteler, kitaplıklar, satranç oyunu, kültür kokan bir kahvehane. Eskiden Rembetiko denilen bu yöreye özgü müzikle uğraşan müzisyenlerin buluşma noktası, dernek binasıymış burası. Rum Müzisyenler Derneği olarak faaliyet gösteren bina Sarımsak taşından yapılmış ve tarihi dokuyu üzerinde bulunduruyor. Eski İzmir Yolu olarak da bilinen Şeytan Sokağı’nda şimdi baba oğul işletilen kahvehanede, Şeytan Halil Kaçak 1877 midilli doğumlu. Midilli’den 1924 mübadelesi ile gelip kahvehaneyi işletmeye başlamış. Mustafa Adil Kaçak, Suat Kaçak ve Mustafa Kaçak deden toruna tam 4 kuşak sırası ile geçimlerini bu kahvehaneden sağlamışlar.

Koruksuyu Öyküsü
1950’den bu yana Palabahçe’de koruksuyu yapılıyor. Koruksuyu üretimi başlangıcı Haziran ayıdır. Ekim ayına kadar koruk kesilip suyu hazırlanabiliyor. Üzümün olamamış hali olan koruk sıkılıp şekerle tatlandırılıyor. Eskiden 7-8 kahvehanede yapılan koruk suyu bugün sadece iki yerde üretiliyor. Koruksuyu üretimini bırakmayan Şeytan’ın Kahvesi işleticileri Suat ve Mustafa Kaçak, “Fazla bir şey kazanmıyoruz ama bu güzel lezzeti yaşatmak istiyoruz. Buraya gelenlerin çınar altında soluklanıp bir bardak koruksuyu içmesinin güzelliğini yaşatmak keyif veriyor bize” diyorlar. Ayvalık’ın nostaljisini yaşamak isteyenler için ilginç bir lezzet durağı olarak da konuklarını bekliyor.




Yorumlar

Popüler Yayınlar