Boyoz yapmak çok kolay
Boyoz
İzmir'e özgü ve İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, Türkiye'nin başka yerlerinde, çoğu kez, ya sadece ismi bilinen ya da ismi bile bilinmeyen,yağlı un da denen özgün bir hamurişidir. Başka yerde bulunmadığı veya hakikisi yapılmadığı için, boyozun gurbetteki İzmirliler için özel bir anlamı vardır.Boyoz İspanya'da engizisyondan kaçarak gelen Yahudiler tarafından İzmir'e 500 yıldan fazla bir zaman önce gelmiştir.
Boyozun ilk çıkışını atık hamur malzemesinin değerlendirilmesine bağlayan kaynaklar bulunmaktadır. Boyoz ismi de, neredeyse kesin surette, İspanyolca "bollos" (bohçalar) kelimesinden türemiş olması olasıdır. İzmir dışında hiçbir şehirde ticari olarak piyasaya sunulmadığından İzmir’in böreği olmuştur. Rivayete göre, İzmir'de boyozun en iyisini Boyozcu Avram Usta yapmış, o öldükten sonra İzmir'de boyozlar "Avram Usta’nın boyozu" adı altında satılmıştır. Avram Usta'nın devrettiği geleneği günümüzde Alsancak Dostlar Fırını'nın sahibi Halim Usta ve Cihangir usta yaşatmaktadır.Karşıyaka'da ise sabahları rağbet gören Atakent Cafe Blue önündeki Börekçi Dayı'dır.
Erdem Usta'nın tarifine göre, öncelikle hamur yoğrulup top şeklinde 2-3 saat tavada dinlendirilir. Daha sonra elle tabak genişliğinde açılıp bir süre daha dinlendirilen hamur, daha sonra yine elle sallanır ve tekrar açılır ve rulo yapılıp 1-2 saat daha dinlendirilir. Kulak memesi kıvamında kopma noktasına geldiğinde tavalara sıralanır ve küçük toplar halinde kesilerek yarım saat ile bir saat arasında nebati yağ içinde bekletilir. Çok yüksek ateşte tepsi ile fırınlanmadan önce kat kat, ipince açılmış olan milföy yufkanın arasına içlik malzemesi (peynir, ıspanak vs.) de konulabilirse de, hakiki boyoz sade olur. Hamurun özelliği un, çiçek yağı ve tahin karışımı ve tuzlu olmasıdır.
Boyozun yanında fırında pişmiş yumurta ise ayrı bir ritüeldir.
KOLAY BOYOZ: Ben sizi yormayayım. 25 dakikada sofraya getirebileceğiniz boyozu evinizde yapabilirsiniz.
Malzemeler: 1 paket dondurulmuş milföy hamuru. Tahin.
Yapılışı:Milföy hamurunun buzunu çözün. Her bir parçanın ortasına bir çay kaşığı tahin koyup bohçalayın, tahini dışarı çıkmayacak şekilde yuvarlayarak tepsiye dizin. 170 derecede önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar (Yaklaşık 15 dakika) pişirip yanında haşlanmış yumurta ile servis edin.
Yorumlar
Yorum Gönder