GEVREK SİMİT DEĞİLDİR...
En sinir olduğum laflardan biridir: "İzmirliler simide gevrek der". Hadi canım ordan. Ne alaka. Simit başka şeydir GEVREK başka.
Gevrek İzmir'de 450 yaşında. Kırım'daki Müslümanlara baskılardan kaçarak gelen Kırım Tatarları Değirmendağı bölgesine gelip yerleşirler. Küçük halka simitler yaparlar. Bir süre sonra İzmirlilerin damak tadına uygun hale getirirler. Simit hamurunu daha büyük bağlayıp, kaynayan pekmeze atıp, çıkarıp susama bularlar ve ortaya çıtır çıtır gevrek çıkar. Simit demeyi bilmediğimizden değil yani.

Hadi gelin evde de gevrek yapalım:

Malzemeler:
1 kilo un
Su
10 gr. yaş maya yada 3,5 gr kuru toz maya (2 tatlı kaşığı)
15 gr. tuz yada 3 tatlı kaşığı
1 silme tatıi kaşığı toz seker

Üzeri için:
1 bardak su
1 bardak üzüm pekmezi 
Bol susam (kavrulmuş)
Bu malzemelerden  20 adete yakın çapı küçük gevrekler elde edebilirsiniz.

Unu, tuzu, şekeri ve kuru maya ile azar azar su ilavesi ile kulak memesi tabirinden daha sertçe bir hamur elde edin. Hamuru çok iyi yoğurmak gerekir (en az 15 dakika) 
Hamurunuz üzerini strec folyo ile kapatın hacmi iki katına çıkana kadar mayalansın.
Yas maya kullanacaklar mayayı bir çay  kaşığı şekerle biraz suyun içinde bekleterek kabarmasını sağlayıp una ilave edin.

Mayalanmış hamurdan bezeler alıp uzun ve biraz kalınca çubuklar hazırlayın.Ucunu birleştirin, bunu yaparken iki uç birbiriyle kaynasın yoksa açılabilir.Hamur halkaları bir süre daha mayalanmaya bırakıp geniş bir tencerede su ve pekmezi kaynatın. Pekmez ve suyun ölçüleri bire bir olmalı.
Sıcak pekmezli suya simit halkalarını tek tek koyup,fazla bekletmeden alın ve susama bulayın.



Tepsiye dizin ve 230 C (420 F) üstleri kızarıncaya kadar 20-25 dakika pişirin. Yanında İzmir tulum peyniri ile muhteşem olur.Afiyet olsun.

Yorumlar

Popüler Yayınlar