Benim gibi dağ tepe gezmeye meraklıysanız mutlaka görmüşsünüzdür, doğanın en güzel süslerinden biridir dağ çileği. Tabii dağ dağ dolaşmadan pazarlardan da mevsimi geldiği için bolca bulabileceğiniz dağ çileği ile enfes bir reçel tarifim var.
Malzemeler
• 1 kg dağ çileği
• ½ limonun suyu
• 1 çay kaşığı tereyağı
• 1 kg toz şeker
Yapılışı
1. Dağ çileklerini ayıklayın ve ezmeyecek şekilde bol suyla yıkayın ve süzün.
2. Reçel yapacağınız tencerenin dibini toz şekerin bir kısmıyla kaplayın.
3. Üzerine dağ çileklerinin bir kısmını dizin.
4. Aynı işlemi şeker ve çilek olarak tekrarlayın.
5. Tencerenin üzerine temiz bir tülbenti bağlayın ve 2 gün boyunca çilekler suyunu salıp şekerle özdeşleşene kadar güneşin altında bekletin.
6. Bekleme süresi sonunda üzerine tereyağını ekleyin ve orta ısılı ateşte kaynatın.
7. Kaynattıktan sonra tahta kaşık yardımıyla çilekleri reçelin içinden alın.
8. Temiz ve kuru bir kaseye şerbetini süzün.
9. Süzdüğünüz şerbeti tekrar tencereye koyun ve pişirmeye devam edin.
10. Şerbetin üzerinde oluşan köpükleri tahta kaşık yardımıyla temizleyin.
11. Şerbet kıvama geldiğinde limon suyunu sıkıp, 1-2 dakika daha tahta kaşıkla karıştırın.
12. Daha sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
13. Soğumaya yakın ılık haldeyken çilekleri ilave edin.
14. Dikkatli bir şekilde çilekleri ezmeden karıştırın.
15. Reçel buz gibi olduğunda kuru cam kavanozlara paylaştırın kapağını kapatarak serin yerde muhafaza edin. Afiyet olsun.
• 1 kg dağ çileği
• ½ limonun suyu
• 1 çay kaşığı tereyağı
• 1 kg toz şeker
Yapılışı
1. Dağ çileklerini ayıklayın ve ezmeyecek şekilde bol suyla yıkayın ve süzün.
2. Reçel yapacağınız tencerenin dibini toz şekerin bir kısmıyla kaplayın.
3. Üzerine dağ çileklerinin bir kısmını dizin.
4. Aynı işlemi şeker ve çilek olarak tekrarlayın.
5. Tencerenin üzerine temiz bir tülbenti bağlayın ve 2 gün boyunca çilekler suyunu salıp şekerle özdeşleşene kadar güneşin altında bekletin.
6. Bekleme süresi sonunda üzerine tereyağını ekleyin ve orta ısılı ateşte kaynatın.
7. Kaynattıktan sonra tahta kaşık yardımıyla çilekleri reçelin içinden alın.
8. Temiz ve kuru bir kaseye şerbetini süzün.
9. Süzdüğünüz şerbeti tekrar tencereye koyun ve pişirmeye devam edin.
10. Şerbetin üzerinde oluşan köpükleri tahta kaşık yardımıyla temizleyin.
11. Şerbet kıvama geldiğinde limon suyunu sıkıp, 1-2 dakika daha tahta kaşıkla karıştırın.
12. Daha sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
13. Soğumaya yakın ılık haldeyken çilekleri ilave edin.
14. Dikkatli bir şekilde çilekleri ezmeden karıştırın.
15. Reçel buz gibi olduğunda kuru cam kavanozlara paylaştırın kapağını kapatarak serin yerde muhafaza edin. Afiyet olsun.
DAĞ ÇİLEĞİNİN YARARLARI
Halk arasında yaban çileği olarak bilinen Dağ çileği, doğada kendiliğinden yetişen bir meyve. Normal çilekten farkı ise,daha küçük boyda olması. Dağ çileği, tam bir vitamin deposu, yaşlanmaya karşı son derece etkili olduğundan doğal arındırıcı bir meyve. Üstelik bazı hastalıklara sebep olan virüsler üzerinde öldürücü etkiye sahip. hem vitamin deposudur, hem de bazı hastalıklara yol açan virüsler üzerinde (çocuk felci, ağız ve deri yaralarını oluşturan bazı virüsler için) öldürücü etkisi vardır. Uzmanlar da, yaban çileğinin bağışıklığı güçlendiren ve besin değeri yüksek bir meyve olduğunu belirtiyor. Halk arasında dağ çileği olarak da bilinen yaban çileği, C vitamini açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda ishale yol açan bazı mikroorganizmaları durdurma özelliğine de sahiptir. Vücuttaki serbest radikallerin, dışarı atılmasına da yardımcı olur. Ciltteki sivilce ve aknelere iyi gelir. Damar tıkanmalarını önler. Kansere karşı koruyucu ve ilerlemesini önleyici özellikler içerir. İdrar söktürücü, romatizma ağrılarını azaltıcı etkisi vardır. Sinirleri kuvvetlendirip, bağırsak kurtlarını döker ve ateş düşürür.
Yorumlar
Yorum Gönder