Lahana Turşusu
Lahana
turşusu
En
sevdiğim turşulardan biridir. Ama layıkıyla yapılırsa ...
Kolay
ve lezzetli püf noktası turşunun suyunun kokmaması için her gün
küçük bir fincanla suyunu alıp yukarıdan dökerek
havalandırmakta. Merhum anneciğimin yöntemi buydu, ona da
öğretenlere de Allah rahmet eylesin.
Malzemeler:
1
adet lahana1 litre sirke
1 baş sarımsak
Su
Tuz
Turşu yapmak için uygun olan lahana sıkı kellesi olanıdır. ilk olarak dıştaki yapraklarını ayıklayınız. Lahananın dibini oyunuz ve koçanını çıkardıktan sonra dört parçaya ayırınız.
Daha sonra lahanaları kıyınız. Büyük bir tepsi içerisine kıyılmış lahanaları koyup tuz ile ovalayınız. Daha sonra lahanaları tepsinin ortasında toparlayınız. Üzerine de ufak bit tepsi koyunuz ve tepsinin üzerine de ağırlık yapacak bir şey koyduktan sonra 6-7 saat bekletiniz. Bunu akşam yapınız ki sabah hazır olsun. Sarımsaklarınızı soyunuz ve tuzla dövünüz. Sirke ile dövdüğünüz sarımsakları karıştırınız ve turşuyu yapacağınız süreye kadar bekletiniz. Ardından lahanaları turşuyu yapacağınız kaba ve ya cam kavanoza koyunuz. bastırması için ağırlık koyunuz. Ardından da sarımsak ve tuz koyduğunuz sirkeyi üzerine dökünüz. Lahanalarınızın üzerini örtecek kadar su ekleyiniz. Her gün bir kulplu fincanla suyunu alıp yukarıdan dökerek havalandırın ki, suyu bulanık ve kötü kokulu olmasın. 10 günde turşunuz yemeye hazır hale gelecektir. Turşunun daha kısa sürede olmasını istiyorsanız lahanaları bir miktar haşladıktan sonra aynı işlemleri uygularsanız 2 günde turşunuz yenilir kıvamda olur. Ben bu yöntemi de deneyerek kırmızı pul biber ve bir parç zeytinyağı ile servis ediyorum ve beğenildiğini görüyorum. Afiyetler olsun efendim.
Yorumlar
Yorum Gönder