Lahana Turşusu


Lahana turşusu
En sevdiğim turşulardan biridir. Ama layıkıyla yapılırsa ...
Kolay ve lezzetli püf noktası turşunun suyunun kokmaması için her gün küçük bir fincanla suyunu alıp yukarıdan dökerek havalandırmakta. Merhum anneciğimin yöntemi buydu, ona da öğretenlere de Allah rahmet eylesin.
Malzemeler:
1 adet lahana
1 litre sirke
1 baş sarımsak
Su

Tuz


Turşu yapmak için uygun olan lahana sıkı kellesi olanıdır. ilk olarak dıştaki yapraklarını ayıklayınız. Lahananın dibini oyunuz ve koçanını çıkardıktan sonra dört parçaya ayırınız.
Daha sonra lahanaları kıyınız. Büyük bir tepsi içerisine kıyılmış lahanaları koyup tuz ile ovalayınız. Daha sonra lahanaları tepsinin ortasında toparlayınız. Üzerine de ufak bit tepsi koyunuz ve tepsinin üzerine de ağırlık yapacak bir şey koyduktan sonra 6-7 saat bekletiniz. Bunu akşam yapınız ki sabah hazır olsun. Sarımsaklarınızı soyunuz ve tuzla dövünüz. Sirke ile dövdüğünüz sarımsakları karıştırınız ve turşuyu yapacağınız süreye kadar bekletiniz. Ardından lahanaları turşuyu yapacağınız kaba ve ya cam kavanoza koyunuz. bastırması için ağırlık koyunuz. Ardından da sarımsak ve tuz koyduğunuz sirkeyi üzerine dökünüz. Lahanalarınızın üzerini örtecek kadar su ekleyiniz. Her gün bir kulplu fincanla suyunu alıp yukarıdan dökerek havalandırın ki, suyu bulanık ve kötü kokulu olmasın. 10 günde turşunuz yemeye hazır hale gelecektir. Turşunun daha kısa sürede olmasını istiyorsanız lahanaları bir miktar haşladıktan sonra aynı işlemleri uygularsanız 2 günde turşunuz yenilir kıvamda olur. Ben bu yöntemi de deneyerek kırmızı pul biber ve bir parç zeytinyağı ile servis ediyorum ve beğenildiğini görüyorum. Afiyetler olsun efendim.



Yorumlar

Popüler Yayınlar